Med 157 umrlimi v nesreči letala tudi državljani Italije, Francije in Velike Britanije

Izkušeni pilot je po vzletu javil v nadzorni stolp, da ima težave in prosil, če se lahko vrne na letališče.

Objavljeno
10. marec 2019 09.53
Posodobljeno
10. marec 2019 15.14
Razbitine strmoglavljenega letala. FOTO: Tiksa Negeri/Reuters
Anja Intihar
Anja Intihar
Strmoglavilo je potniško letalo, ki je iz etiopske prestolnice Adis Abeba letelo v kenijski Nairobi. Na krovu je bilo 149 potnikov in osem članov posadke, poroča Reuters. Potniki prihajajo iz 33 držav, nesreče ni preživel nihče. Boeing 737 je strmoglavil že po šestih minutah leta blizu kraja Bishoftu, ki leži 62 kilometrov jugovzhodno od Adis Abebe. 

Predstavnik letalskega prevoznika Asrat Begashaw je najprej sporočil, da je med žrtvami 32 Kenijcev, osem državljanov Kitajske in devet Etiopijcev. Zdaj so znani tudi podatki o narodnosti ostalih potnikov. Poleg že omenjenih je umrlo 18 Kanadčanov, osem Italijanov in Američanov, sedem državljanov Velike Britanije in Francije, šest Egipčanov, pet Nizozemcev, štirje Indijci, trije Rusi ter po dva potnika iz Maroka in Izraela.

Na krovu so bili tudi po en državljan Belgije, Ugande, Jemna, Sudana, Toga, Mozambika in Norveške. Štirje potniki so potovali s potnim listom Združenih narodov. 

image
Svojci čakajo na informacije o nesreči. Znano je že, da je ni preživel nihče. FOTO: Baz Ratner/Reuters


Potniki v Nairobiju zmedeni čakali na informacije o letu


Na nairobijskem letališču so potniki dolgo časa nestrpno čakali na informacije o tem, kaj se je zgodilo. »Čakam na mamo. Upam, da se je vkrcala na drugo letalo ali da je še vedno v Adis Abebi. Ne oglaša se na telefon,« je med jokom dejala Wendy Otieno

46-letni Robert Mudanta je dodal, da je sam čakal na svaka, ki bi moral pripotovati iz Kanade. »Noben predstavnik letalskega prevoznika ali letališča nam nič ne pove. Stojimo tu in upamo na najboljše,« je povedal tri ure zatem, ko je letalo izginilo z radarjev. 

Številni so bili zmedeni, kaj se dogaja z letalom, saj naj bi jim na letališču Jomo Kenyatta pojasnili, da je varno pristalo. »Mirno smo čakali, saj smo bili prepričani, da je vse v redu. Videli smo potnike, ki so prihajali skozi vrata, čakali naše svojce, po nekaj minutah pa videli zapise na facebooku, da je letalo strmoglavilo. «

image
Letalo je strmoglavilo nedaleč od etiopske prestolnice Adis Abeba. FOTO: Tiksa Negeri/Reuters


Etiopski premier Abiy Ahmed je na družbenem omrežju twitter takoj po nesreči izrazil sožalje: »V imenu etiopske vlade želim izraziti sožalje svojcem potnikov, ki so bili na krovu letala Boeing 737.« Z besedami sočutja se je oglasil tudi kenijski predsednik Uhuru Kenyatta

Vzrok strmoglavljenja za zdaj ni znan, agencija AP poroča, da so pri Ethiopian Airlines letalo dobili julija lani in naj bi bilo povsem novo; prvič so z njim poleteli oktobra. A pojavile so navedbe, da naj bi imelo letalo danes takoj po vzletu težave s hitrostjo. Pilot je menda takoj po vzletu sporočil v nadzorni stolp, da ima težave in da se želi vrniti na letališče, kar so mu tudi dovolili. 

Letalo je pred vzletom priletelo iz Južne Afrike in bilo na tleh več kot tri ure. Zasledili niso nikakršnih tehničnih težav. 

image
Razbitine strmoglavljenega letala. FOTO: Tiksa Negeri/Reuters


Reševalne ekipe so na kraj dogodka prispele hitro po nesreči. Iz družbe Boeing so sporočili, da podrobno spremljajo situacijo. Pred petimi meseci je enako letalo (Boeing 737 Max-8) namreč strmoglavilo v Indoneziji, umrlo je 190 ljudi: »Radi bi izrazili iskrene simpatije do vseh, ki so izgubili člane družina oziroma ljubljene. Pripravljeni smo na kakršen koli način pomagati ekipi Ethiopian Airline. Boeingova tehnična ekipa bo nudila vso tehnično pomoč, če bodo zanjo zaprosili.«

Letalska družba Ethiopian Airlines leti na številne destinacije v Afriki, pogosto letijo tudi v ZDA. Lani naj bi po nekaterih ocenah prepeljali dobrih 10 milijonov potnikov. Družba je znana po brezhibnem vzdrževanju letalske flote, čeprav je leta 2010 eno od njihovih letal kmalu po vzletu iz Bejruta strmoglavilo v Sredozemsko morje. V nesreči je umrlo 90 ljudi. 

Najhujša nesreča omenjenega letalskega prevoznika se je zgodila novembra leta 1996, ko je strmoglavilo letalo, ki so ga ugrabili na poti iz Adis Abebe v Nairobi. Ko je letalu zmanjkalo goriva, je prenehal delovati eden od motorjev. Čeprav so piloti poskušali zasilno pristati, so treščili v koralni greben v Indijskem oceanu. Umrlo je 123 ljudi od 175 na krovu.