Sklece

Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje, z vmesnim pol minutnim odmorom.

Objavljeno
08. junij 2020 06.00
Posodobljeno
08. junij 2020 06.00
Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje, z vmesnim pol minutnim odmorom. FOTO: Delo
F. T.
F. T.

Ena vaja na dan: Akcija Fakultete za šport in Dela


V obdobju vsesplošnega spoprijemanja s sodobnimi izzivi veliko šteje tudi ustrezna telesna pripravljenost, ki lahko pomaga posamezniku v vsakdanjem življenju. V medijski hiši Delo začenjamo akcijo Ena vaja na dan, s katero bomo v sodelovanju s Fakulteto za šport Univerze v Ljubljani pomagali vsem, ki želijo izboljšati telesno pripravljenost s pravilno vadbo v domačem okolju. Strokovnjaki z različnih področij športa so pripravili vaje, ki so primerne za vse, saj premorejo različno zahtevne stopnje intenzivnosti in napora. Akcija Ena vaja na dan bo vsak ponedeljek in petek domovala v časopisu Delo in na spletni strani Delo.si, predvidoma do konca letošnjega junija.

 

Vaja 1


image
Vaja 1.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 1.2. FOTO: Darjan Spudić
V opori stojno na steno so noge razmaknjene v širini bokov, pete so lahko na tleh ali dvignjene. Trup je raven, glava je v podaljšku trupa. Roke so razmaknjene nekoliko širše od ramen, dlani so v liniji ramen. Naredite 10 sklec. Vajo morate občutiti kot srednje naporno. Če je vajah prelahka, torej, če z lahkoto naredite 10 ponovitev, izberete težjo vajo.


Vaja 2


image
Vaja 2.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 2.2. FOTO: Darjan Spudić
Vajo otežite s tem, da se oprete na mizico, stol ali drugo nižjo površino. Dihate enakomerno, pri gibu dol naredite vdih, pri gibu gor pa izdih. Če vam je tudi ta vaja prelahka, in bi napor med izvajanjem vaje ocenili kot nizek, torej nižji od 12. stopnje po Borgovi lestvici, potem izberete naslednjo vajo.


Vaja 3


image
Vaja 3.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 3.2. FOTO: Darjan Spudić
Vajo otežite s tem, da sklece izvajate na tleh. Med vajo ohranjate raven in napet trup. Bodite pozorni, da je telo togo in da se ne začne dvigovati najprej zgornji del trupa ter šele nato boki.


Nasvet


Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje, z vmesnim pol minutnim odmorom. Gibanje proti steni, oviri oziroma tlom traja 2 sekundi, gibanje v začetni položaj pa 1 sekundo.

Vsak ponedeljek in petek v sodelovanju s Fakulteto za šport univerze v Ljubljani.
Maja Dolenc prof. dr., prof. športne vzgoje
Darjan Spudić asistent, mag. kineziologije
Janez Vodičar doc. dr., prof. športne vzgoje