Sevilla šestič zmagovalka evropske lige

V Kölnu je prvo zaključne dejanje podaljšane evropske klubske sezone po zmagi s 3:2 proti Interju pripadlo španskemu klubu.

Objavljeno
21. avgust 2020 20.35
Posodobljeno
22. avgust 2020 00.00
Ob strelcu dveh golov Luuku De Jongu je bil eden od junakov pri Sevilli znova vrata Bono. FOTO: Ina Fassbender/Pool Reuters
G. N., STA
G. N., STA
Sevilla na »domačem parketu« ni dovolila presenečenja. Še v svojem šestem finalu evropske lige je bila boljša, Inter je premagala s 3:2. Inter je izgubil po hudem boju, potem ko je zadnji gol v lastno mrežo v 75. minuti nesrečno poslal tragični junak dvoboja Romelu Lukaku.

Seviljski junak je bil Nizozemec Luuk De Jong, ki je odločil že zmagovalca v polfinalu in je v prvem polčasu z glavo dvakrat matiral kapetana Interja Samirja Handanovića, s čimer eden od najboljših vratarjev na svetu ostaja še brez lovorike.

image
Belgijec Romelu Lukaku je bil tragičlni junak Interja in je z avtogolom odločil zmagovalca. FOTO: Lars Baron/AFP


Interjev belgijski napadalec je odlično odprl tekmo, izsilil je enajstmetrovko, ki jo je spremenil v vodstvo. Sevilla je hitro izenačila, nato tudi ušla, a je Inter pred koncem odličnega prvega polčasa še izenačil po golu z glavo Urugvajca Diega Godina.

V drugem polčasu sta bila tekmeca za odtenek previdnejša. Prvo in edino zaključno žogo je imel v nogah Lukaku, a je po pobegu s sredine igrišča izgubil dvoboj z Maročanom v tekmečevih vratih Yassinejem Bounoujem.

image
Ob strelcu dveh golov Luuku De Jongu je bil eden od junakov pri Sevilli znova vrata Bono. FOTO: Ina Fassbender/Pool Reuters


Piko na i je Lukaku postavil v 75. minuti, ko je po strelu branilca Diega Carlosa s škarjicami posredoval kot napadalec, instinktivno podstavil nogo in premagal nemočnega Handanovića.

Samir Handanović: Sevilli lahko samo čestitam

Julien Lopetegui, trener Seville: »Moje emocije so velike, ker smo zelo trdo trenirali in si zaslužili zmago proti fantastičnemu tekmecu. Zelo smo srečni tudi zaradi tega, kar smo vložili v minulih treh mesecih. Zmago posvečamo tudi Joseju Reyesu in Antoniu Puerti, ki ju ni več med nami.«

Luuk de Jong, strelec dveh golov: »Neverjetno. Na turni9rju smo imeli izjem,no močne tekme, a smo igrali zelo dobro kot moštvo. Bili smo kot družina, ni bilo pomembno, kdo je vstopil na igrišče, vsi smo delali druga za drugega. Dva gola z glavo sta bila izjemna. Trener mi je zjutraj rekel, da bom začel v prvi enajsterici. Že dan prej sem mu povedal, da sem vedno pripravljen. Igra z glavo je moja odlika. Pri drugem golu je Banega odlično podal in gol je bil res poseben.«

Samir Handanović, vratar Interja: »Dvoboj bi se v drugem polčasu obrnil tudi v drugo smer. Imeli smo veliko priložnost, a je nismo izkoristili. Mislim, da je bila Sevilla v zadnjem delu tekme bolj utrujena od nas, vendar je izkoristila svojo priložnost. Žoga se je odbila od Lukakujeve v vrata. Se zgodi. Sevilla je odlična ekipa. Škoda, ampak lahko ji samo čestitam.«


Nekdanji slovenski reprezentant nima sreče. Pred sezono 2011/12 se je iz Udineseja preselil k Interju, a v devetih letih še ni okusil slasti zmage v italijanskih ali evropskih tekmovanjih. Pri 36 letih se mu čas izteka.

image
Slovenskemu vratarju in kapetanu Interja Samirju Handanoviću lovorike niso sojene. FOTO: Alberto Lingria/Reuters


Inter je ostal pri treh lovorikah, vse je osvojil v predhodni različici tekmovanja pokalu Uefa, zadnjo v sezoni 1997/98. Sevilla je v tem tisočletju šestkrat osvojila evropsko ligo in prvo po letu 2016, ko je bila v finalu boljša od Liverpoola. Angleški in španski klubi so to tekmovanje dobili v zadnjih devetih sezonah.

Na zaključnem turnirju evropske lige v Nemčiji je Inter na poti do finala ugnal Getafe (2:0), Bayer Leverkusen (2:1) in v polfinalu še Šahtar iz Donecka s 5:0.

Andaluzijski velikan pa je bil boljši od Rome (2:0), Wolverhamptona (1:0) in v polfinalu še od Manchester Uniteda (2:1).

Zadnje dejanje sezone 2019/20 bo v nedeljo v Lizboni. V finalu lige prvakov se bosta pomerila PSG in Bayern.