Ilka na letalo v Åre povabila tudi Mikaelo

Ilka Štuhec na domači tekmi dobila, kar si je želela pred odhodom na smučarsko svetovno prvenstvo.

Objavljeno
01. februar 2019 22.04
Posodobljeno
01. februar 2019 22.04
Ilka Štuhec se bo na SP, kjer bo napadala naslov svetovne prvakinje v smuku, odpravila polna domačih vtisov z veleslaloma na njenem Pohorju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Maribor – Ilka Štuhec je dobila z nastopom na veleslalomu v Mariboru tisto, kar si je želela: »Proga je bila vrhunska, občutki dobri, navijanje pa bom nesla s sabo na svetovno prvenstvo,« je dejala Štajerka, ki bo prihodnji teden v Åreju branila naslov v smuku. Danes se bo z najetim zasebnim letalom odpravila na Švedsko, na katerega je povabila tudi tekmice Mikaelo Shiffrin, Wendy Holdener in Federico Brignone.

Trener Štuhčeve Grega Koštomaj je medijem zaupal, da so se v ekipi pogovarjali o smiselnosti nastopa na Pohorju in morebitnem vplivu na vrhunec sezone v Åreju. Sprejeli so skupno odločitev, ki jo je vodila Ilkina zares močna želja tekmovati na domačem hribu. »Menim, da športniku ne smeš odvzeti takšne pristne želje. Pa tudi Mariborčani so vedno veseli, če se na Pohorju pokaže domača tekmovalka. Verjamem, da so bili obiskovalci zadovoljni in so uživali. Naša odločitev pa se je izkazala za pravilno,« je dejal.

image
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Tudi njega svetovna prvakinja v smuku in lastnica dveh malih globusov še vedno navdušuje, čeprav imata že kilometrino štiriletnega sodelovanja. Tudi danes ga je prepričala s psihično močjo in sproščenostjo, s katero se je zoperstavila tekmicam v disciplini, v kateri ni tekmovala dve sezoni. Verjame, da bodo občutki, ki so jo prevevali na mariborski tekmi, prinesli dodaten energijski naboj in motivacijo za SP. Prvi uradni smukaški trening jo čaka že v ponedeljek, superveleslalomska tekma v torek – bo imela dovolj časa, da se regenerira in zbistri misli pred prvim štartom? »Odgovor je kratek in jedrnat: Bo!« je dejal.


Biti doma prednost, a pomeni dodatne naloge


Na Zlati lisici je Štuhčeva pustila lep vtis. V veleslalomu, disciplini, ki jo vadi kot osnovno smučarsko disciplino, v zadnjih dveh letih ni imela pravih primerjav s tekmicami. Kljub temu pa ni imela težav s prebojem v finale. Po 26. času na prvi progi je na koncu napredovala na 20. mesto, kar je njen drugi najboljši veleslalomski rezultat v karieri. Višje je bila le na Zlati lisici v sezoni 2016/17, ko je vknjižila 14. mesto. »Tekma je upravičila moja pričakovanja, prvi nastop ne, v drugo mi je uspelo bolje, seveda bi lahko bilo še boljše, ampak sem zadovoljna,« je dejala, se priklonila prirediteljem za organizacijo in pohvalila navijače, da so doma najboljši: »Kot vedno.«

image
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Pravi, da ji ne bo težko v mislih preklopiti z mariborske tekme na svetovno prvenstvo. Je bilo to, da je lahko tik pred vrhuncem sezone spala v domači postelji, preživljala čas v okolju, ki ga najbolj pozna, in bila obkrožena z najbližjimi, zanjo prednost? »Pravzaprav ne vem, ker sem spet ugotovila, da ko sem doma, je vse skupaj še nekoliko bolj stresno, še malo več stvari je za narediti. Moram se prav usesti in delati nič, da se pripravim za SP. Vsekakor pa je lepo priti vmes domov, prepakirati stvari, oprati oblačila in se potem odpraviti naprej,« je razmišljala.

Ker bi z redno letalsko linijo do prizorišča SP na zahodu Švedske izgubila ves dan, v ponedeljek pa jo že čaka prvi trening smuka, so se v njeni ekipi odločili za najem zasebnega letala. Stroške zanj so pokrili njeni sponzorji, šest jih je prispevalo sredstva, da bo vzletela v Mariboru in izstopila v Åreju. V svojem širokosrčnem slogu pa je na pot povabila še nekatere druge tekmice, tako da bodo z njo na vrhunec sezone na sever potovale še Shiffrinova, Holdenerjeva in Brignonejeva.